Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η βιβλιοθήκη της Βέροιας

Εδώ και μέρες είχα υποσχεθεί στα μικρά ότι θα τα πάω στη βιβλιοθήκη. 
Στη βιβλιοθήκη της Βέροιας η οποία είναι τέλεια για τα παιδιά και το γιατί θα το δείτε στη συνέχεια...


Με τη βοήθεια του μπαμπά μου, συνοδεύσαμε το Θάνο, το Λουκά αλλά και την ξαδερφούλα τους στη βιβλιοθήκη. Στο δρόμο -θα πηγαίναμε με τα πόδια και ήταν λίγο μακριά- σταματήσαμε σε ένα φούρνο όπου εφοδιαστήκαμε με κριτσίνια, τυροπιτάκια και γάλα κακάο. Έτσι τα μικρά πήρανε δυνάμεις και συνέχισαν να προχωράνε λίγο ακόμη. Ώσπου φτάσαμε...


Ξέχασα να σας πω, ότι σχεδόν σε όλη τη διαδρομή μιλούσαμε ψιθυριστά για να συνηθίσουν τα παιδάκια το γεγονός ότι μέσα στη βιβλιοθήκη δεν πρέπει να κάνουν φασαρία και να φωνάζουν, πράγμα που τους φάνηκε για κάποιο λόγο πολύ αστείο!

Τον Θάνο τον είχα προετοιμάσει για το τι θα δει μέσω του site της βιβλιοθήκης και με το που μπήκε ήξερε ακριβώς τι να κάνει. Πήρε στα γρήγορα ένα βιβλίο και κατευθύνθηκε στις "τρύπες".


Οι τρύπες είναι ουσιαστικά στρογγυλά βαθουλώματα στον τοίχο, στα οποία μπορούν να κάτσουν-ξαπλώσουν τα παιδιά και να διαβάσουν.

Ένα άσπρο που βλέπετε στην κορυφή σχεδόν της τρύπας, είναι ραδιόφωνο, όμως δυστυχώς δεν καταφέραμε να το βάλουμε σε λειτουργία. Πιθανόν να ήταν χαλασμένο.
Όπως ήταν και ο πάτος κάθε τρύπας, εκεί δηλαδή που κάθονται τα παιδιά, λογικά από την πολύ χρήση.
Αυτά είναι και τα μοναδικά αρνητικά που έχω να πω.




Παρόλα αυτά τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις κόκκινες αυτές "κρυψώνες" ή "σπιτάκια" όπως τα αποκαλούσαν. 
Την τακτική του Θάνου ακολούθησαν και τα μικρά της παρέας. 
Το καθένα έψαχνε βιβλία που να του κέντριζαν το ενδιαφέρον και στη συνέχεια διάλεγε κάποια από τις τρύπες για να το διαβάσει. 
Ο Λουκάς επέλεγε ότι είχε οχήματα, ρόδες, τιμόνια και δεινόσαυρους, ενώ η Μέλπη ότι είχε να κάνει με πριγκίπισσες και νεράιδες.







Σε κάποια φάση ο Λουκάς τα βρήκε σκούρα και ζήτησε από το Θάνο να του διαβάσει κάτι. Ο Θάνος του το διάβασε και ο Λουκάς είπε το κλασσικό του "Α!" που λέει κάθε φορά που του εξηγείς κάτι. Έτσι κάθισε στη σκάλα δίπλα του και συνέχισαν το διάβασμα. 



Και αν αναρωτιέστε που οδηγεί αυτή η σκάλα, εμείς το ανακαλύψαμε. Οδηγεί σε ένα χώρο με ένα μεγάλο τραπέζι για ζωγραφική και χειροτεχνίες. Εκεί γίνονται νομίζω και μερικές από τις μικρο-εκδηλώσεις.


Είχε περάσει αρκετή ώρα και τα παιδιά δεν λέγαν να σταματήσουν να διαβάζουν και να χαζεύουν τις εικόνες των βιβλίων. Κάπου εδώ πρέπει να σας πω ότι είχε αρκετά μεγάλη ποικιλία στα βιβλία, τα οποία απευθυνόταν σε όλο το φάσμα της παιδικής-εφηβικής ηλικίας. Επίσης ήτανε τακτοποιημένα σε χαμηλά ράφια έτσι ώστε τα παιδιά να τα φτάνουν σχεδόν όλα και να μπορούν να διαλέξουν μόνα τους. 
Οπότε ξεχάστε το: "Κατέβασέ μου λίγο αυτό το βιβλίο, δεν σου είπα αυτό, το δίπλα θέλω!".



Γενικά από τον υπόλοιπο χώρο δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες καθώς δεν ήθελα και να ενοχλώ. Οι μόνες που θα δείτε είναι αυτές από τους υπολογιστές οι οποίο έχουν και πρόσβαση στο ίντερνετ και εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία υποσχεθήκαμε να παίξουμε την επόμενη φορά που θα πάμε!



       


Τα μικρά πέρασαν υπέροχα και χαρακτήρισαν τη βιβλιοθήκη τέλεια. Και εγώ δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Ήταν πρωτοποριακή, μοντέρνα -άλλωστε έχει βραβευτεί κιόλας-. Επίσης πιστεύω ότι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μειονεκτεί σε κάτι άλλο.

Οπότε εάν βρεθείτε στη Βέροια και έχετε ελεύθερο χρόνο, γιατί όχι περάστε και μία βόλτα από αυτήν! Εξάλλου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης!


Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου